Unul din trei angajatori români are în plan să recruteze forță de muncă din străinătate în acest an

26.Feb.2020
Compania Bestjobs a realizat în perioada 03-18 februariue 2020 un sondaj de opinie pe un eșantion de 242 companii din România cu privire la intențiile de angajare.

    Rezultatele nu sunt surprinzătoare și vin să confirme lipsa  forței de muncă pe piață locală.

    Aproape un sfert dintre angajatori iau în calcul să angajeze personal din străinătate în perioada următoare, iar alți 11% spun că au făcut deja demersuri în acest sens. Totodată, 22% dintre companii nu exclud această opțiune, arată sondajul.

    Peste 70% dintre companii spun că principalul motiv pentru recrutarea de angajați străini este lipsa forței de muncă specializata de pe piața locală. Alte motive importante pentru importul de personal sunt: productivitatea redusă a angajaților români (36% dintre respondenți) sau pretențiile salariale ridicate raportat la cerințele jobului sau aptitudinile candidaților (27% dintre respondenți).

Principalele poziții pentru care companiile de pe piața locală ar apela la angajați din străinătate sunt cele de muncitori necalificați (45% dintre angajatori), ingineri/specialiști în domenii diverse (41%), muncitori calificați (33%), dar și poziții în IT&C (12%) sau de management (8%).