Oportunitatea de recrutare a momentului: De ce sa angajezi un muncitor din Asia aflat deja in Romania?

14.Aug.2020


Pandemia a avut un impact major si asupra fortei de munca din Asia. Avantajele angajarii unui muncitor strain in aceasta perioada sunt multiple, mai ales daca facem referire la persoanele aflate deja in Romania, care nu mai au un loc de munca din cauza reducerii sau chiar stoparii activitatii companiilor angajatoare.

Corina Constantin, director general Multi Professional Solutions, una din cele mai mari si mai experimentate agentii de recrutare de forta de munca din Asia, vorbeste despre acest subiect. De peste 10 ani MPS recruteaza si plaseaza muncitori din Nepal, India, Sri Lanka, Indonezia si Filipine in divese domenii de activitate precum: HORECA, constructii, productie, agricultura, IT, industria auto si transporturi.

1.      Cum decurge procesul de selectie in cazul cetatenilor straini aflati deja in Romania?

Selectia presupune aceeasi rigurozitate ca atunci cand vin direct din Asia, chiat cu o mai mare precizie pentru ca este posibila intervievarea directa a muncitorilor, existand posibilitatea unor probe practice.  Astfel, angajatorul poate decide mai usor in ce masura candidatii prezentati se pliaza pe cerintele posturilor vacante si care este potentialul acestora.

2.      Care sunt pasii procedurali de avut in vedere atunci cand dorim incadrarea in munca a unor cetateni straini, din spatiul extracomunitar, aflati in tara?

Intrucat muncitorii straini aflati deja in Romania se afla in evidenta autoritatilor competente, procedura de obtinere a aprobarilor necesare angajarii este simplificata. Etapele considerate indispensabile in cazul celor care nu au mai trecut anterior printr-un proces care sa le confere un drept de munca, respectiv de sedere, pe teritoriul Romaniei sunt eliminate. Se mentine insa obligativitatea obtinerii unui raspuns favorabil din partea Inspectoratului General pentru Imigrari, de catre fiecare entitate fizica sau juridica in parte, in vederea incadrarii in munca a cetatenilor straini.

3.      Care sunt costurile initiale pe care ni le asumam daca dorim angajarea unor muncitori aflati deja pe teritoriul Romaniei?

Bugetul alocat este, bineinteles, mai mic comparativ cu investitia facuta in conditiile recrutarii si plasarii cetatenilor straini din tara de origine a acestora. Acesta  consta in cheltuieli fixe, efectuate pentru obtinerea avizelor necesare angajarii muncitorilor selectati, precum si in taxa noastra de  procesare, care este direct proportionala cu procedurile pe care le urmam. Cu privire la costurile aferente contractului de munca cu viitorii angajati, trebuie sa luati in considerare salariul net lunar, taxele aferente, platibile catre bugetul de stat, cazarea (inclusiv utilitatile), asigurarea meselor zilnice, precum si a transportului catre/de la locul de munca, in conditiile in care distanta nu este una care sa poata fi parcursa pe jos.

4.      Care este durata, din momentul selectiei, pana ce muncitorii straini pot incepe efectiv sa desfasoare activitatea?

Durata de asteptare pana la angajarea propriu-zisa a cetatenilor straini, prin inregistrarea contractului de munca, este minima si inseamna aproximativ 40 de zile.

5.      De ce as angaja un muncitor din Asia, indiferent de perioada?

Pentru ca lucratorii din Asia reprezinta o solutie viabila prin faptul ca dau dovada de seriozitate si devotament, de eficienta si flexibilitate, au cultul muncii si acumuleaza usor informatii. Toti prezinta o mai mare stabilitate, (motivatia lor principala fiind aceea de a munci in vederea asigurarii unui trai decent familiei ramase acasa), dau dovada de adaptabilitate crescuta si au un potential mare de a asimila informatii noi si sunt pacifisti.