Contingentul de muncitori straini non-UE creste cu 30.000 de persoane

10.Dec.2019

Potrivit declaratiilor oferite de reprezentantii Ministerului Muncii, contigentul de lucratori straini din afara Uniunii Europene va fi suplimentat cu 30.000 de persoane. Acest lucru se va intampla de anul viitor, informeaza Agerpres.

De ce avem nevoie de muncitori asiatici?

Initiatorii acestei Hotarari de guvern motiveaza aceasta decizie prin nevoia de forta de munca necesara in Romania si care nu poate fi acoperita de cetatenii romani si cei europeni.

Conform analizei Paywell, Romania are una din cele mai mari ponderi ale populatiei inactive din Uniunea Europeana, iar acest lucru este cauzat de structura economiei si de anumite zone cu un nivel ridicat de ajutor social.

Acelasi studiu, arata ca majoritatea companiilor iau in calcul importul de muncitori asiatici pentru a-si acoperi deficitul. Cele mai multe companii provin din domeniul Horeca, constructii sau agricultura, unde exista o nevoie accentuata de muncitori necalificati sau sezonieri. Cu toate acestea, angajatorii sunt dispusi sa le ofere programe de dezvoltare angajatilor, pregatindu-i astfel de digitalizarea masiva care urmeaza in urmatorul deceniu.

Ce au declarat reprezentantii Ministerului Muncii?

Potrivit Ministerului, majorarea prin lege a contingentului este de 10.000 de muncitori, din 2020 deoarece Romania a are un deficit de 100.000 de muncitori. Conform datelor oferite de Agentia Nationala a Fortei de Munca, in perioada Ianuarie – August 2019, angajatorii au declarat, in mod repetat 97.003 de locuri de munca vacante, ceea ce inseamna o medie lunara de 12.125. In sprijinul acestora, Ministerul Muncii a luat decizia de a suplimenta contigentul muncitorilor straini.

“Prin promovarea migraţiei legale în beneficiul societăţii româneşti precum şi în beneficiul imigranţilor şi al statelor lor de origine, obiectivul principal al autorităţilor române este de a maximiza efectele pozitive şi de a limita efectele negative ale migraţiei în scop de muncă. De asemenea, prin prezentul act normativ se asigură un control al numărului străinilor care intră în teritoriul României şi se limitează numărul lucrătorilor străini detaşaţi, pentru care se plătesc contribuţii de asigurări sociale în statul de origine.”

Pentru servicii de recrutare si plasare de muncitori asiatici in Romania, va stam la dispozitie cu o gama variata de servicii si o echipa specializata in recrutarea resurselor umane.