Agricultura in vremea coronavirusului

15.Jun.2020

Agricultor in timp de pandemie

In aceasta perioada s-a tot vorbit, pe buna dreptate, despre cei din linia intai: medici, politisti, vanzatori etc. Sa nu uitam faptul ca, la inceputul pandemiei s-a creat o isterie a cumparaturilor, iar rafturile supermarketurilor se goleau cu repeziciune. In acest context, putem considera si fermierii sau lucratorii in domeniul agricol ca facand parte din linia intai. Fermele de animale, sectiile de transare, ambalare, fabricile de procesare a laptelui au lucrat la capacitate maxima pentru a asigura populatiei tot ce a avut (si nu a avut) nevoie. 

Este adevarat ca sectorul agricol a fost intotdeauna prioritar pentru economie, motiv pentru care acum, mai mult ca niciodata in istoria moderna, Comisia Europeana trebuie sa vina in sprijinul fermierilor cu o serie de formule de ajutor, dintre care s-au conturat:

  • Proiect de punere la dispozitie a unor masuri pentru a oferi pana la 100.000 Euro brut pentru sectorul vegetal sau zootehnic;
  • Comisia Europeană a prelungit până la 15 iunie 2020 termenul-limită pentru depunerea cererilor de sprijin din cadrul politicii agricole comune;
  • Romania are la dispozitie 931.000 de euro din fonduri europene pentru  depozitarea privata a anumitor produse agroalimentare, precum carnea de bovina, capra şi oaie, unt, lapte praf şi branzeturi.

Pentru ca un ghinion nu vine intotdeauna singur, tara noastra a fost puternic afectata anul acesta si de seceta. Cele mai afectate judete sunt: Constanta, Tulcea, Ialomita, Braila, Buzau si Galati, dar fermierii pot depune cereri de finantare pentru obtinerea sprijinului financiar de 70% din prima de asigurare a culturilor.

Cred ca ne dorim cu totii ca Romania sa aiba o agricultura competitiva, sa ne refacem sistemul de irigatii, sa exportam produse agricole si sa beneficiem de alimente sanatoase.

Multi Professional Solutions vine in sprijinul fermierilor, oferind forta de munca din Asia, respectiv: transatori carne, ambalatori, muncitori necalificati in domeniul agricol, ingrijitori animale, lucratori in fabricarea produselor lactate, operatori utilaje agricole si nu numai.
Agricultor in timp de pandemie